Kategóriák
Uncategorized

Oscar-gála 2015

A napokban lezajlott Oscar-gála néhány (számomra) érdekes összeállításáról lesz most szó. Nem is annyira a választott ruhák milyenségére koncentrálnék (bár persze azért főleg azokat választottam ki, amik szépek, érdekesek, különlegesek stb.), hanem a választott színárnyalat, szabásvonal és stílus, valamint az adott híresség természetes karakterének összhangját (vagy néhány esetben annak hiányát) veszem górcső alá. Mi más is indokolná ezt, mint maga az évszakelmélet – a blog egyik fő pillére. Ennek szellemében ugyanis kijelenthető, hogy hiába gyönyörű egy ruha, ha túl erős színével elnyomja, vagy túlzott visszafogottságával épphogy elüt a viselőjétől. És akkor a hideg és meleg minőségekről még nem is beszéltünk…

Persze egy ilyen eseményen azért mindenki tündökölni akar, épp ezért nem is feltétlenül lehet alapkaraktereket elemezgetni – és ezzel rögtön ellentmondásba is keveredtem a saját kijelentésemmel. Amikor valaki ugyanis teljes sminkben pompázik, nagyon nehéz az eredeti színeit pontosan kitalálni. Ráadásul az Oscar-gálára jellemző a drámaiság, és ezt bizony leghatásosabban a hangsúlyos sminkeléssel lehet hozni.

Mégis megpróbálok azért mutatni néhány példát, hogy szerintem kiknek sikerült jól megoldaniuk a drámai-de-mégis-harmonikus-megjelenés feladatát.

x700 (2)

Emma Stone ebben az Elie Saab estélyiben nálam az este egyik befutója. A ruha és a rúzs színe izgalmas kontrasztot alkot és ez a zöldes szín egyszerre fiatalos, vagány és a flittereknek köszönhetően elegáns is. A lágy esésű ruha és a letisztult szabás tökéletes összhangban van Emma éteri, de kissé fiús jelenségével.

x700

Lupita Nyong’o egy valódi tél típus, ébenfekete bőre miatt ez nem nagyon hagy kétségeket. Ennek megfelelően, ha valaki, ő aztán büntetlenül viselhet hófehéret, és ez a Calvin Klein ruhaköltemény extravaganciája miatt is kitűnő választás. A fényes felület és a szigorúbb sziluett mind a tél típus sajátja, nem is csoda, hogy ilyen természetesen bájos az összhatás.

keira-knightley-vogue-23feb15-getty_b_426x639

A várandós Keira Knightley szerencsére nem törekedett a drámaiságra, inkább választott egy színeiben jól harmonizáló, kissé hippis Valentino estélyit. A választás abszolút jó stílusérzékre vall: Keira pont annyira üde, légies és bohókás terhesen a vörösszőnyegen , mint egyébként.

sienna-miller-vogue-23feb15-getty_b_426x639

Sienna Miller look-ja nekem azért tetszik nagyon, mert egy jó példának tartom arra, hogyan próbáljanak a szőke, vagy világos alapszínekkel rendelkező nők drámai hatást kelteni. A fekete korántsem áll jól mindenkinek, de a nyár és tavasz típus sötétkékkel helyettesítheti (főleg az arc közelében). Ez az Oscar de la Renta költemény egyszerre szigorú és romantikus, egyesítve magában a tél és nyár karakterjegyeit. A sötétebb árnyalathoz egy jó sminkre is szükségük lehet a nyár/tavasz hölgyeknek; erre is kiváló például szolgál Sienna hangsúlyosan (de nem eltúlzottan) kiemelt arccsontja.

naomi-watts-vogue-22feb15-getty_b_426x639

Maradva a szőkéknél, nem lehet szó nélkül elmenni Naomi Watts és Armani Privé ruhája mellett sem. Sőt, hogy őszinte legyek nekem Emma Stone mellett ez a személyes kedvencem az idei Oscar-gáláról. Naomi szintén valószínűleg nyár típus,  így az ezüstös csillogás nagyon is összhangban áll a színeivel. A fémes hatás és a fekete részletek miatt ugyanakkor itt is megfigyelhető, hogy az alkalom miatt hogyan csempészhető be némi (amúgy a tél típusra jellemző) arisztokratikus extravagancia a nyárra jellemzőbb romantikus és lágy megjelenésbe. Ez a sellőszerű look szerintem ismét egy sikeres példa a két karakter szintetizálására.

Sajnos azért szép számmal lőttek mellé is a kiválasztott estélyikkel a hírességek. Nekem különösen az szúr szemet, amikor nagyon szép vagy különleges a ruha, de nem passzol a viselőjéhez. A következő esetekre gondolok:

julianne-moore-vogue-23feb15-getty_b_426x639

Bár Julianne Moore az egyik kedvenc színésznőm, azt kell hogy mondjam, hogy ez a Chanel Couture estélyi nem áll jól neki: rengeteget visszavesz a színésznő természetes ragyogásából.

x700 (3)

Az én szememnek sajnos Rosamund Pike vörös Givenchy Haute Couture ruhája túl harsány az arcához. Valahogy nincs meg a harmónia, bár egy kevés változtatás a ruha árnyalatán (vagy épp a sminken?) csodát tehetett volna.

cate-blanchett-vogue-23feb15-getty_b_426x639

Cate Blanchett John Galliano for Maison Margiela ruhája túl sok…túl fekete, túl nehéz, túl szigorú. Egy tél karakternek szabadna csak viselnie, hiába a kicsit enyhítő türkiz nyaklánc. Cate feje és teste a ruha miatt szinte elválik egymástól.

x700 (4)

Scarlett Johansson számára nagyon előnytelen ez az Atelier Versace költemény (és persze a nyakék…). Kifejezetten öregnek és élettelennek tűnik a színésznő, amit valószínűleg a smink és frizura is befolyásolt. Borzalmas.

gwyneth-paltrow-vogue-23feb15-getty_b_426x639

Gwyneth Paltrow stílusának nagy rajongója vagyok ugyan, de ez a look nem sikerült tökéletesre. A Ralph & Russo Couture ruha nekem egyébként tetszik, bár elég megosztó darab. Viszont a színe egy-két árnyalattal élénkebb változatban sokkal jobban kihozná Gwyneth karakterét.

marion-cotillard-vogue-22feb15-getty_b_426x639

Maradva a megosztó daraboknál, ez a Dior Couture ruha mindenképp bátor választás volt Marion Cotillard részéről. Nekem nem tetszik, de nem tudom eldönteni, hogy a ruha, vagy a viselője miatt. A vagányság, amit az újszerű szabás hoz, mintha hiányozna Marionból. Megint csak azt kell mondanom, hogy ezt a ruhát csakis egy tél típus tudná előnyösen hordani (ha egyáltalán.. – ehhez élőben kellene látni..).

(Képek: http://www.vogue.co.uk)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s