Pantone: 2016 színe

A 2016-os év színeként kivételesen két árnyalatot is megnevezett a Pantone. Amint arról már  számos oldal hírt adott, a korábban ismertetett pasztell árnyalatok sorából a rózsakvarc és a “serenity” nyerték el az év színe címet. A “serenity” jelentése derű, nyugalom, higgadtság, ezért én az egyszerűség kedvéért hűvöskékként fordítom.

bd84ee40366794a0835a92a23f3bf0c7

A két árnyalat felfogható egymás folytatásának, mivel rendkívül harmonikus párost alkotnak. Ezen nem is nagyon lehet csodálkozni, hiszen ugyanez a színkombináció a természetben is tetten érhető. Nem más, mint az égbolt ihlette ugyanis a két szín duóját.

De miért is épp a rózsakvarcra és a hűvöskékre esett a Pantone választása?

A következő “év színe” kiválasztása nem egy véletlenlenszerű sorsolás eredménye, hanem az azt megelőző év(ek) társadalmi, politikai, gazdasági állapotára, változásaira való reakció, egyfajta előrejelzés. Az eseménydús 2015-ös év után a Pantone elemzői szerint az emberek lelki megnyugvásra, kikapcsolódásra és békére vágynak. Ennek az elképzelésnek felel meg a rózsakvarc és a hűvöskék árnyalata is, pontosabban e két szín együttes meghirdetése, mint 2016 színei.

Természetesen az év színének bejelentése a divatra van a legközvetlenebb hatással. A Pantone közleménye szerint, azért is esett a választásuk éppen a rózsaszín és kék egy-egy pasztell árnyalatára, mert ezekről a színekről asszociálunk legegyértelműbben a két nemre. Mivel a társadalmi változások a divat világában is lecsapódnak, egyre inkább látszik feloldódni az az éles határvonal, ami a két nem öltözködésében hagyományosan megfigyelhető volt. A színek terén sincs ez másképp. A Pantone döntésének szimbolikus üzenete, hogy nem is kell egymástól elválasztani a két minőséget, hiszen egymás mellé (nem pedig egymással szembe!) állítva sokkal erőteljesebb és különlegesebb hatásra számíthatunk.

Ha valamivel mégis oldani szeretnék a rózsakvarc-hűvöskék párost, a Pantone a következő harmonizáló árnyalatokat javasolja:

6ad201652129047f799d5c2e84c75430

Akit pedig kifejezetten a rózsaszín és a kék kombinációja inspirálna, ha nem is csak azok pasztell árnyalatai, azok számára a korábbi posztomat ajánlanám: Dinamikus színpárosítás vi. – Rózsaszín és kék címmel.

 

Forrás: http://www.pantone.com/press-release-color-of-the-year-2016

Képek: https://pinterest.com

 

 

 

 

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s